IT Вакансії

Marketing Product Manager в Wezom, віддалено DOU

Агентський досвід дав мені змогу побути в ролі стратега, РРС-спеціаліста, аналітика, бухгалтера, Customer Support та Success-менеджера. Бо в мене було одночасно мінімум Вакансія Marketing specialist три клієнти, кожен зі своїми потребами, специфікою та обсягами завдань, які потрібно було навчитись пріоритезувати, щоб не вигоріти та встигати все. На ринку праці з’являтимуться сервісні та продуктові маркетологи, які вже здобули багаторічний досвід саме в ІТ. На мою думку, зараз є найкращий час, щоб сформувати основу для такої фахової спільноти. Це означає, що не всі підходи продуктового маркетингу працюють для сервісів, і навпаки. Водночас є, все ж таки, одна річ, яка їх об’єднує — фокус на здобуття та утримання клієнтів.

Питання № 2. Хто важливіший для ІТ-компанії: маркетолог чи лідогенератор?

В рамках цього напрямку дизайнер інтер'єру займається внутрішнім оформленням приміщень. Важлива не тільки візуальна складова, але і майбутній комфорт клієнта. Тому фахівець представляє проект простору, підбирає меблі і предмети інтер'єру в додатках для моделювання. Потім погодить все сказане з клієнтом, адже робота повинна повністю вкластися у виділений бюджет. Робота в даному напрямку неможлива без вивчення інженерії, гідрології, дендрології, грунтознавства. Дизайнер відповідає за грамотне планування територій, Проектування наземних і підземних об'єктів, а також за фауну — посадку рослин, оформлення газонів.

№2. Маркетинг у соціальних мережах або SMM

Інакше неможливе швидке і передбачуване зростання продукту. QA-фахівці можуть посперечатися, але моя особиста думка — чим вище seniority команди, тим менша потреба в цій ролі. Найчастіше досвідчені розробники допускають мало багів, можуть самі написати та провести тести. Якщо команда створює продукт для iOS та Android, залучаються фахівці з відповідними навичками (наприклад, розробники SWIFT/Objective-C та Java/C#).

  • Також стратегія розвитку продукту може включати органічні охоплення (наприклад, блог із SEO-контентом).
  • Що не дивно, адже контент-маркетинг допомагає просувати продукти, будувати знання про компанію й формувати спільноту клієнтів навколо бренду.
  • 63% респондентів вважають за краще купувати нові продукти, коли вони вже були випущені на ринок деякий час тому.
  • CIO з досвідом 6+ років в IT та стартапах, один з яких купив Microsoft.
  • Досить широка спеціалізація, в яку можна включити розробку повного фірмового стилю компанії, а також окремих логотипів, презентацій, оформлення соціальних мереж.
  • І вони не завжди будуть просто спостерігати за вашим пересуванням.
  • При створенні портрета цільової аудиторії враховуйте вік, стать, місцеперебування, професію, сімейний стан, освіту, рівень доходів, больові точки тощо.

Розбіжність обов’язків від компанії до компанії: власний досвід

Затребуваний дизайнер завжди в курсі найактуальніших тенденцій в світі. Освітня діяльність кафедри пов’язана з підготовкою фахівців зі спеціальностей 073 «Менеджмент» та 075 «Маркетинг. Ви навчитеся створювати контент-стратегію і контент-план, здійснювати посів на різних майданчиках і вимірювати ефективність виконаної роботи. Курс проводиться у форматі відеозапису + Q&A сесія і перевірка виконаних завдань. Тоді всі завдання ви відразу робите на своєму проєкті і отримуєте цінні поради від спікерів.

Маркетолог в ІТ-компанії: хто такий і для чого потрібен

Пошуковик має спеціальних ботів — вони сканують вміст як сайтів в цілому, так і окремих вебсторінок. Зібравши дані про ресурси, боти ранжують їх відповідно до набору вбудованих алгоритмів і надають кожній сторінці свій індекс. Саме від цього залежить, на якій позиції в результатах пошуку користувачів буде сайт.

Як влаштуватися на роботу дизайнером?

маркетингових професій у продуктовому IT

Спеціаліст цього напряму працює над виведенням  сайтів на верхівку органічного пошуку Google або інших пошукових систем. Для цього він займається оптимізацією контенту (тобто, робить текст таким, що відповідає критеріям пошуковиків), створенням семантичних ядер (підбірки ключових слів), аналізом результатів та конкурентів. Все, що нас оточує, від ручки до автомобіля, так чи інакше створено промисловими дизайнерами. Саме завдяки їм всі рукотворні об'єкти виглядають так, як ми звикли.

маркетингових професій у продуктовому IT

Однією з професійних тем, які мене цікавлять, є питання організації відділів маркетингу в компаніях різного розміру. Власне, свої спостереження та досвід вирішив об’єднати в один матеріал. А ви знали, що професію дизайнер  можна також освоїти онлайн, вибравши курси від SkillBox, Coursera, Geekbrains, школи дизайну Яндекс . Щоб ваш бізнес швидко знаходили серед інших в інтернеті, необхідно працювати над SEO або Search engine optimization. Це набір технік, за допомогою яких можна покращити видимість сайту компанії та його вмісту для пошукових систем. Згідно з дослідженням HubSpot, у 2024 році майже третина маркетологів використовують контент-маркетинг, а 90% — у майбутньому збережуть або навіть збільшать інвестиції в цю стратегію.

маркетингових професій у продуктовому IT

Щоб переконатися, що вам продукт завжди буде актуальним та якомога довше перебуватиме на стадії зрілості, постійно відстежуйте ці показники. Для цього необхідно збирати якомога більше відгуків та відстежувати ключові показники ефективності. Це дозволить зрозуміти сильні та слабкі сторони продукту. Продуктову стратегію можна змінювати та оновлювати, якщо це допоможе досягти бажаних результатів.

Проте питання, які зможе закривати такий спеціаліст є значно ширшими. Мова йде про налагодження системної комунікації з цільовою аудиторією, де ICP — це лише верхівка айсберга. Десять років тому знаходити нових клієнтів було простіше.

Також ця роль не завжди є обов'язковою на ранніх стадіях розвитку проєкту, коли критично оптимізувати кости. Не всі команди чітко дотримуються артефактів фреймворка, багато хто налаштовує його під себе — і це теж працює. Адже головне — не теоретичні викладки, а результат (успішний продукт). Найчастіше РМ відповідає за успішне виведення товару на ринок, його масштабування, і навіть за монетизацію. На ранніх стадіях розвитку стартапів роль РМ може виконувати фаундер. Wezom це українська IT-компанія в галузях Веб-Розробки та Інтернет-Маркетингу.Ми — молоді та амбітні професіонали, які мають за плечима 25 років досвіду і 2000+ проєктів.

Хочете працювати у великій компанії та просувати міжнародні проекти? Можливість проконсультуватися з найкращими спікерами й отримати експертну оцінку по ваших кейсах, аби піти з курсу з усіма відповідями. Продуктові маркетологи здебільшого працюють з конкретними характеристиками продукту. Сервісні ж орієнтовані на роботу з уявленнями та очікуваннями потенційного клієнта.

Наприклад, простий продукт може розробити і один «універсальний» девелопер на кросплатформових фреймворках типу Flutter або React Native. Не будемо занурюватись в теорію, проте декілька моментів варто узгодити з самого початку. Не дивно, що компанії, які готові робити «все для всіх» приречені.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/